Meer verdieping op het gebied van geschiedenis? Kijk op NPOFocus.nl
↳ Enter om te zoeken
21 april 2015

Andere Tijden

Geweld tegen conducteurs
Bekijk Video
29 min

“Ik dacht eerst aan een hartaanval,” vertelt de zus van Jan Wietze, Grietje, over het moment dat ze gebeld wordt met de mededeling dat haar broer is overleden. De ware toedracht van zijn dood is de familie niet in de koude kleren gaan zitten. Tot op de dag van vandaag brengt elk nieuwsbericht over een treinincident het drama van 1991 terug op het netvlies.

Ook het NS-personeel is massaal ontdaan door de gebeurtenis. In alle media verschijnen emotionele collega’s die vragen om maatregelen; de veiligheid op het spoor móet worden verbeterd. De begrafenis van Jan Wietze is een indrukwekkende manifestatie. Vanuit alle uithoeken van Nederland komen honderden collega’s de laatste eer bewijzen, een lange rij blauwe uniformen vormt een erehaag voor de overledene. In het hele land worden op die dag treinen minutenlang stil gezet.

Inmiddels liggen de eisen van de vakbond op tafel, waaronder de aanstelling van meer conducteurs en stopzetting van de kaartverkoop in de trein. Na moeizame onderhandelingen belooft de NS vierhonder extra conducteurs in dienst te nemen. Even lijkt de rust te zijn weergekeerd. Maar als het spoorbedrijf een aantal jaren later verzelfstandigt, worden veel maatregelen weer teruggedraaid.

Regie: Reinier van den Hout
Research: Mirjam Gulmans

Uitzending: di 21 april 2015, 21.20 uur, NPO 2.

16 april 2015

Nieuwsbericht moord op conducteur Jan Wietze van der Meulen

harlingen
Bekijk Video
1 min
Geïnterviewden
 • Gerben van der Meulen
  Gerben van der Meulen
 • Herre van der Meulen
  Herre van der Meulen
 • Grietje van der Meulen
  Grietje van der Meulen
 • Joop Kruse
  Joop Kruse
 • Gerrit Anema
  Gerrit Anema

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: