Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
17 januari 2015

Andere Tijden

De gouden jaren van Heintje
Bekijk Video
40 min

Talent

“Hij was ook zo’n lekker onbedorven ventje. Met een gouden keel. Dat was een uiterst succesvolle combinatie.” Platenbaas Hans van Zeeland van CNR krijgt pretoogjes als hij over ‘de Nachtegaal van Bleyerheide’ praat. Door het succes van Heintje verdubbelt zijn platenmaatschappij haar marktaandeel eind jaren ’60. Heintje, een mijnwerkerszoon uit Zuid-Limburg, breekt in 1967 door tijdens een talentenjacht in Landgraaf. Hij wint door luid mee te zingen met het Italiaanse liedje ‘Mama’ van kindster Robertino. Heintje zong dat liedje al vaak mee met de jukebox in het café van zijn ouders in Bleyerheide, bij Kerkrade.


“Heintje won die talentenjacht en de volgende dag hadden we allerhande managers voor de deur die met hem wat wilden maken.” Moeder Hanny Simons wordt overvallen door de grote aandacht die er ineens is voor haar zoon en kiest uiteindelijk voor een Brabantse muzikant die als producer werkzaam is bij CNR: Addy Kleijngeld. “Hij kwam ons het meest sympathiek over. Soms zie je dat gewoon aan mensen. Bij hem voelde het goed.”

Addy Kleijngeld en Heintje in 1967
Addy Kleijngeld en Heintje in 1967 © http://www.addykleijngeld.nl/

Heintje en Addy

Kleijngeld is al sinds jonge leeftijd professioneel accordeonist en zeer muzikaal. Van 1967 tot aan zijn dood in 1977 waakt hij over de kindster, als manager, producer en tweede vader. Hij bedenkt welke liedjes Heintje goed zouden liggen en arrangeert of componeert de muziek. “Hij zei we beginnen met Mama in het Nederlands, want dat nummer ligt jou heel goed.” Hein Simons weet nog heel goed hoe hij in een echte studio, in het Bavohuis in Amsterdam, zijn eerste single opneemt. “Er zat daar een heel orkest, met strijkers en blazers en een koor, die zaten daar allemaal voor mij, dat was een geweldig gevoel.”

‘Mama, je bent de liefste van de hele wereld.’ Deze zin kan vrijwel iedereen meezingen, ook mensen die Heintje niet kennen. Het lied wordt grijsgedraaid op de radio en Heintje wordt overal gevraagd op te treden, in concertzalen, theaters en op tv. Een kindster is geboren. Toch zal het enkel bij uitnodigingen blijven, want Heintje mag niet optreden. De Arbeidsinspectie steekt er een stokje voor. Zelfs als Heintje al op het affiche staat, zoals bij een benefietconcert in de schouwburg van Heerlen, gaat het optreden niet door. Hein nu: “Ik werd door twee heren van de inspectie uit de kleedkamer gehaald. We voelden ons toen echt een beetje gepakt en als voorbeeld gesteld.”

Heintje met zijn moeder
Heintje met zijn moeder © http://www.addykleijngeld.nl/

Duitsland

Addy Kleijngeld neemt contact op met collega’s in Duitsland met het idee om Heintje ook daar uit te brengen. Duitsland is een grote markt en heeft ook het grote voordeel dat de Arbeidsinspectie daar wel toestemming geeft voor tv-optredens. Heintje krijgt voor de kerst in 1967 zijn kans in een tv show en zingt daar ‘Mama’ in het Duits. Addy Kleijngeld heeft voorafgaand aan het tv-optreden al een grote oplage platen over de Duitse winkels verspreid en die zijn in een mum van tijd uitverkocht.

De LP “Dit is Heintje” wordt zowel in het Duits als in het Nederlands uitgegeven en Heintje verkoopt in een jaar tijd 10 miljoen platen. In 1969 verkoopt Heintje nog eens 10 miljoen platen en worden meerdere films opgenomen met Heintje in de hoofdrol. Dan lijkt ook Amerika voor Heintje te vallen. Na succesvolle optredens in tv-shows als de Ed Sullivan Show biedt MGM hem een 7-jarig contract aan. Maar Addy Kleijngeld en ook het Duitse management willen niet dat Hein tekent. Ook Heintjes ouders zien het niet zitten. “Zeven jaar lang, dan kan nog zoveel gebeuren, hij was nog zo jong, wij zeiden dat doen we niet.”

Hein met Indonesische president Soeharto in 1973
Hein met Indonesische president Soeharto in 1973 © Hein Simons

De nieuwe weg

Het langdurige contract zou de succesjaren van Heintje wel verlengd kunnen hebben. Nu blijkt Heintje op zijn 17e minder makkelijk aan hits te kunnen komen. Zijn stem is veranderd en hij is flink de lengte ingeschoten. Ook wil hij niet meer over mama’s en oma’s zingen en wil hij zijn repertoire omgooien. De nieuwe weg die hij inslaat gaat ook zonder Addy Kleijngeld. Kleijngeld is ziek en kan niet meer zo hard werken. Het contact blijft, maar de samenwerking komt op een laag pitje te staan. Kleijngeld overlijdt in 1977 aan een hartstilstand in de trein.

De jaren na Addy’s overlijden brengt Hein nog geregeld nieuwe platen uit, vooral in Duitsland. Toch leunt zijn carrière tot aan vandaag vooral op die eerste gouden jaren als kindster. Naar eigen schatting heeft hij inmiddels zo’n 60 miljoen platen verkocht. “Ja, toen de muur viel bijvoorbeeld, toen verkocht ik opeens weer 9 miljoen platen in het voormalig Oostblok, en ieder jaar bij Moederdag en met de kerst gaat het toch weer lopen.”

In september 2014 brengt Hein voor het eerst ook weer een Nederlandse cd uit. Het kriebelt meteen weer bij hem. “Ja, dit is haast weer nieuw land hè. De verloren zoon komt terug.”

Archiefbeelden van Heintje

Heintje is razend populair in Duitsland. Zijn populariteit leidt zelfs tot een filmproductie.

2 september 1969

Heintje, de filmpremière, NOS

Heintje
Bekijk Video
6 min

Voormalig NCRV-omroeper De Jong kondigt Heintje aan. Heintje zingt tussen de gouden platen Omaatje lief en Altijd maar draaien.

14 november 1969

Heintje zingt Omaatje lief, NCRV

Heintje
Bekijk Video
3 min

Nederlands zangertje Heintje treedt op tijdens filmbal in Mainz

1 januari 1969

Heintje treedt op in Duitsland

h
Bekijk Video
1 min

Heintje heeft een belangrijke onderscheiding gekregen. Van hem zijn namelijk 10.000.000 platen verkocht. Heintje arriveert op vliegveld Beek voor een happening op een hoogte van 26.000 voet.Daar zal de gouden plaat aan hem uitgereikt worden tijdens vliegtocht. Heintje poseert tot slot op vliegtuigtrap met tiende gouden plaat.

24 februari 1970

10 miljoenste plaat voor Heintje, AVRO

10 miljoen platen voor Heintje
Bekijk Video
5 min

Heintje zingt "Jij bent de allerbeste" voor grammofoonplaatopname. Voor 'Op Losse Groeven' is deze videoclip gemaakt waarin Heintje te zien is op een paard.

24 juni 1971

Heintje zingt "Jij bent de allerbeste", TROS

Heintje met paard
Bekijk Video
3 min
Credits
 • Regisseur en researcher
  Maarten Blokzijl
Geïnterviewden Bronnen
 • Hein Simons, zanger
  Hein Simons

  Zanger

 • Gerard Heijligers, jeugdvriend Heintje
  Gerard Heijligers

  Jeugdvriend Heintje

 • Hanni Simons, moeder Heintje
  Hanni Simons

  Moeder Heintje

 • Hans van Zeeland, baas platenmaatschappij CNR
  Hans van Zeeland

  Baas platenmaatschappij CNR

 • Henny de Leeuwe-Kleijngeld, dochter manager Heintje
  Henny de Leeuwe-Kleijngeld

  Dochter manager Heintje

 • Jack Bruning, presentator talentenjacht
  Jack Bruning

  Presentator talentenjacht

 • Tonny Eyk, muzikant
  Tonny Eyk

  Muzikant

 • Wilma Landkroon, zangeres
  Wilma Landkroon

  Zangeres

 • Heintje: van bengel tot beroemdheid

  B. Weckelmann, Heintje: van bengel tot beroemdheid (Amsterdam 1969).

 • Heintje

  J. A. Zwarteveen, Heintje: de Nachtegaal van Bleyerheide (2009).

 • Addy Kleijngeld

  Website over Addy Kleijngeld.

  Lees meer

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie:

Meer Andere Tijden