Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
ATS Drie elfstedenwinnaars
© Rob Hodselmans

Drie Elfstedenhelden: met Reinier en Henk naar Evert in Canada
Uitzending: zondag 7 januari, 22.15 uur, NPO 1
Reinier Paping, Evert van Benthem en Henk Angenent. In de Nederlandse sportgeschiedenis nemen zij een unieke plek in. Ze wonnen immers de meest aansprekende sportwedstrijd die je in ons land kunt winnen: de Elfstedentocht. Van Benthem won hem zelfs twee keer: in 1985 en 1986.

Om de jaarlijkse stoet van fans te ontvluchten emigreert Van Benthem met zijn gezin in 1999 naar Canada. Daar wordt de schaatsheld weer de boer die hij wil zijn. Reinier Paping, de glorieuze winnaar van de barbaarse Elfstedentocht van 1963, is inmiddels 86.

Andere Tijden Sport hoort van hem dat hij graag nog eens Evert van Benthem, in 1985 na 22 lange jaren zijn opvolger als winnaar van de Elfstedentocht, in Canada zou willen opzoeken. Ook Henk Angenent, in 1997 winnaar van de voorlopig laatste Tocht der Tochten, voelt daar wel wat voor.

Zo gezegd, zo gedaan. Andere Tijden Sport gaat met Paping en Angenent op bezoek bij Van Benthem in Canada. Het wordt een memorabele ontmoeting van drie Elfstedenhelden in een winters landschap.

Man overboord: de tragische dood van zeezeiler Hans Horrevoets
Uitzending: zondag 14 januari, 22.00 uur, NPO 1
In 2006 vindt een tragisch ongeluk plaats tijdens de Volvo Ocean Race, de zwaarste en langste zeilwedstrijd ter wereld. Hans Horrevoets, de ervaren zeiler van de ABN AMRO 2, slaat tijdens een zware storm op de Atlantische Oceaan overboord.

De andere zeilers zetten alles op alles om Hans uit het water te halen. Daarin slagen ze uiteindelijk, maar ze kunnen het leven van Hans niet meer redden. Hoe kon het gebeuren? Was het pech? Voelde Horrevoets zich te verantwoordelijk voor de grotendeels jonge bemanning?

Andere Tijden Sport maakte een reconstructie van de fatale reis. Aanvankelijk loopt alles op rolletjes. De negen maanden durende zeiltocht kent vele tussenstops en de 'jongerenboot' van ABN AMRO 2, met Horrevoets als ervaren rot, doet het verrassend goed.

Zijn vriendin Petra van Rij komt regelmatig over met dochter Bobby. En in Kaapstad raakt ze zwanger van een tweede kindje. In de zevende etappe, van New York naar Portsmouth, gaat het mis.

Andere Tijden Sport praat o.a. met de zeilers die erbij waren, met Roy Heiner, sportief directeur van de Nederlandse ploeg en vriend van Horrevoets, en met Petra.

Faalangst en Olympisch goud: Bart Veldkamp en de weg naar Albertville
Uitzending: zondag 21 januari, 22.15 uur, NPO 1
In 1992 wint Bart Veldkamp goud op de 10 kilometer tijdens de Olympische Winterspelen van Albertville. Hij verlost Nederland daarmee van een trauma. Sinds 1976 (Piet Kleine) haalde het Nederlandse mannenschaatsen nooit meer een gouden medaille op de Spelen.

Veldkamp maakt deel uit van de 'Haagse bende', een groep jonge schaatsers, met ook Ben van der Burg en Thomas Bos, die eind jaren tachtig vanuit schaatsbaan De Uithof Nederland verovert.

Veldkamp is een perfectionist en een twijfelaar. En wat weinig mensen weten: hij gaat geregeld gebukt onder faalangst. Voor de Spelen van 1992 heeft hij zich minutieus voorbereid. Hij verblijft in het hooggelegen Davos, ideaal vanwege zijn astma, en reist pas laat af naar Albertville.

Daar gaat eerst alles mis: zijn 5 kilometer mislukt omdat hij in tegenstelling tot zijn concurrenten op ‘schuurpapier-ijs’ rijdt. Het chagrijn is groot. Bart is koortsig en voelt zich beroerd. Het dagboek dat hij bijhoudt spreekt boekdelen. “Als ze me nu zouden neerknallen, zou ik het niet eens erg vinden.” Maar hij herpakt zich wonderwel.

Andere Tijden Sport reist met Bart Veldkamp van Davos naar Albertville, dezelfde reis die hij in 1992 maakte, en neemt hem mee terug naar het mooiste moment in zijn carrière.

Doodsangst in de bobslee: Edwin van Calker en het trauma van Bocht 13
Uitzending: zondag 28 januari, 22.15 uur, NPO 1
Was hij een angsthaas of juist moedig? Acht jaar geleden neemt bobsleepiloot Edwin van Calker een van de meest besproken beslissingen in de Nederlandse sportgeschiedenis. Op het allerlaatste moment besluit hij niet van start te gaan met zijn viermansbob tijdens de Olympische Winterspelen van Vancouver 2010.

Hij vindt de baan te onveilig. Vooral Bocht 13 is berucht. Daar, maar ook in andere bochten, zijn bij de trainingen van het bobsleeën, rodelen en skeleton, al vele ongelukken gebeurd. En bij een training nog vóór de start van de Spelen verongelukt een Georgische rodelaar op de Olympische baan.

Van Calker weet het zeker: hij is niet van plan zijn leven en dat van zijn teamgenoten in de waagschaal te stellen. De beslissing slaat in als een bom. In één klap verandert hij van medaillekandidaat in de nationale kop van jut.

Andere Tijden Sport reconstrueert de gebeurtenissen die leidden tot deze beslissing. Edwin van Calker en zijn broer en toenmalig teamgenoot Arnold van Calker keren terug op de baan waar hun Olympische droom veranderde in een nachtmerrie. 

Het geheime boekje van het Nederlandse ijshockey: hoe versla je de Russen?
Uitzending: zondag 4 februari, 22.15 uur, NPO 1
Het wordt The Miracle on Ice genoemd. De overwinning van het Amerikaanse ijshockeyteam op de onverslaanbaar geachte Sovjet-Unie tijdens de Olympische Winterspelen van 1980 in Lake Placid. Terwijl de Koude Oorlog op zijn hevigst is, sleept Team USA een nooit verwachte gouden medaille in de wacht.

The Miracle on Ice valt samen met de hoogtijdagen van het Nederlandse ijshockey. Ook wij zijn erbij, die Winterspelen, voor de eerste en enige keer. Het Nederlandse ijshockeyteam hoort, mede dankzij de inbreng van diverse 'Canadese Nederlanders', tot de beste acht van de wereld. Natuurlijk hebben wij niets van doen met The Miracle on Ice. Of toch wel?

In aanloop naar de Spelen traint het team van de Sovjet-Unie diverse keren in Nederland. De Zweedse bondscoach van Nederland, Hans Westberg, ontwikkelt een strategie om de Red Army te bestrijden. Hij houdt een boekje bij waarin één vraag centraal staat, een vraag die de hele ijshockeywereld in die periode bezighoudt: hoe versla je de Russen? De Amerikaanse coach, Herb Brooks, is dan ook zeer geïnteresseerd in dat boekje.

Andere Tijden Sport over ijshockey in tijden van oorlog.

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: