Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
11 maart 1973

David Cassidy in Nederland, VARA

still cassidy
Bekijk Video
6 min

Keith van The Partridge family
“Er is geen jong meisje dat zijn naam niet kent en David krijgt van zijn platenmaatschappij het dringende advies in ons land niet op straat te gaan lopen. David is namelijk een zogenaamde ‘aanraak-ster’, aldus De Telegraaf in 1973.

De rol van Keith Partridge in de populaire serie The Partridge family maakt David Cassidy in een klap beroemd. Zo beroemd dat Cassidy het zelf eigenlijk niet zo leuk meer vindt. De rol vindt hij dom en naïef.

Cassidy gaat in 1973 op tournee om de ware David Cassidy te laten zien, en niet Keith Partridge. Het Limburgsch Dagblad betwijfelt of de ware David Cassidy het wel zal maken. De meisjes zijn verliefd op de brave Keith Partridge, en niet op David Cassidy.

David Cassidy vlucht voor fans, 04-07-1975
David Cassidy vlucht voor fans, 04-07-1975 © De Waarheid

Het succes van het idool wijdt Telegraafjournalist Henk van der Meyden aan het zuivere imago van de ster. “Hij heeft het suikerzoete, maar combineert dat toch met het mannelijke.”

Een stukje van David
De kaartjes voor het concert gaan als warme broodjes. “Het is te gek gewoon. Moeders komen met dochters uit de verste uithoeken van het land om persoonlijk op de klapstoeltjes in de Doelen met kloppend hart het nieuwe popidool te kunnen aanbidden.”

Meisjes willen iets van de jonge zanger: een stuk van zijn kleding of haar. Harry Rouw van de platenmaatschappij Polydor vertelt: “Toen hij het weekend even op Schiphol was, zagen meisjes dat ik met hem uit het vliegtuig liep. ‘Heb je hem aangeraakt’, vroegen ze. ‘Ja’, zei ik… ‘Oooh’, riepen ze helemaal nerveus, ‘mogen we jouw hand dan even aanraken?’ Dat heb ik toen maar goed gevonden.”

Om de zanger te beschermen besluit de platenmaatschappij Cassidy op Schiphol aan te laten komen in plaats van de geplande luchthaven Zestienhoven. Hekken houden de fans op gepaste afstand van het idool, alles om “David heel te laten blijven”.  

David Cassidy's wil is wet, 03-03-1973
David Cassidy's wil is wet, 03-03-1973 © Het Vrije Volk

Geen commentaar
Ook de pers moet op gepaste afstand blijven. Cassidy vliegt tijdens zijn tournee rond Europa in een Transavia-vliegtuig. Voor de gelegenheid voorziet de luchtvaartmaatschappij het toestel van zijn naam. Tijdens de overstap van de lijnvlucht uit Los Angeles naar zijn privévliegtuig hanteert het management van Cassidy strenge regels. “Geen foto’s en geen interviews” en “blijven zitten, want David Cassidy’s wil is wet!” 

Hoewel het Nederlandse concert vrijwel meteen uit is verkocht laat de platenverkoop nog alles te wensen over. David Cassidy breekt als zanger nooit echt door en blijft tegen zijn zin in nog jaren de brave Keith Patridge spelen.

David Cassidy wil niet meer op televisie, 08-03-1973
David Cassidy wil niet meer op televisie, 08-03-1973 © Limburgsch Dagblad
Credits
  • Tess de Bruijn

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: