↳ Enter om te zoeken
23 oktober 2017

17e eeuws kaasplankje

17e eeuws kaasplankje
Bekijk Video
1 min

Gouden Eeuw van de kaas
Nederland had in de 17e eeuw een grote melkplas. De grote inpolderingen werden aanvankelijk ingezet met als doel winning van landbouwgrond. Het nieuwe land was echter te nat voor landbouw en bovendien zilt. Wat er voortreffelijk op groeide was gras. En daar weten melkkoeien wel raad mee. Het melksurplus werd verwerkt tot boter en kaas.

In de 17e eeuw ontstaat dan ook een grote diversiteit aan kazen. Niet alleen in rijpheid en vorm, maar ook in smaak door toevoeging van smaakmakers die de houdbaarheid moesten verlengen. Zo tonen de schilderijen ons oude komijnkazen, kruidnagelkaas en zelfs groene kazen die waarschijnlijk gekleurd zijn met peterselie- of mierikswortelsap.

Opmerkelijk is dat de schilderijen voornamelijk oudere kazen tonen, die we nu ‘oud’ of ‘overjarig’ noemen. Maar ook zachtere en dus jongere kazen komen voor in rode, vierkante of driehoekige vormen. Wil je de smaak van de 17e eeuw proeven, neem dan in ieder geval rauwmelkse varianten!

Benodigdheden

  • Boeren Goudse Oplegkaas
  • Boeren Edammer Kaas
  • Oude Boeren-Leidse Brokkelkaas Komijn
  • Fryske Nagelaer (Boeren Friese Nagelkaas)
  • Texelse Schapenkaas
Credits
  • Culinair historica
    Manon Henzen

Meer Andere Tijden