Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
1 januari 1944

Going North: Propagandafilm uit de Tweede Wereldoorlog

Going North
Bekijk Video
10 min

Bijzonder is dat de film een Nederlandse productie is, gemaakt in opdracht van de NIGIS, de Netherlands Indies Government Information Service. Deze dienst zat in Australië en fungeerde als spreekbuis van het uit Indië verdreven Nederlandse gezag. Going North is een wat uit de hand gelopen project van een cameraman van de NIGIS, de Canadees Alex Cann. Hij trok als vertegenwoordiger van Nederland mee met de troepen van de Amerikaanse generaal McArthur. Die troepen zouden oorspronkelijk de eilanden van de Indonesische archipel op de Japanners terugveroveren. Maar de plannen wijzigden, de Amerikaanse militairen sloegen af naar het noorden, richting Filippijnen. Alex Cann trok met ze mee, tegen de instructies van de NIGIS in. Hij werd zo de eerste die de landing op het Filipijnse eiland Leyte vastlegde, een scoop die alle Amerikaanse bioscoopjournaals haalde.

Cann’s eigengereidheid werd hem vergeven door zijn bazen. Zijn talent lag ook niet bij zijn formele opdracht, namelijk het vastleggen van het optreden van Nederlandse ambtenaren die terugkeerden op Nieuw-Guinea. Cann was op zijn best als militairen in actie kwamen. Going North won in mei 1945 de hoofdprijs op het nieuwe filmfestival van de Verenigde Naties in Parijs. Dat het ging om een Nederlandse inzending valt alleen uit een begintitel op te maken, in de film is geen Nederlands schip te zien. Die deden ook niet mee aan de opmars naar Japan. Maar in een Nederlandse film over deze opmars, Door duisternis tot licht, worden wel wat Nederlandse schepen en vlaggen verwerkt, afgewisseld met de beelden uit Going North. Een propagandadienst als de NIGIS was er tenslotte ook om de nationale trots hoog te houden.

Meer bijzondere historische films bekijken? Bekijk de NOSdocumentaire over de Hell Ships hier en bekijk de film over de strijd om de Grote Oceaan, The Battle of Midway, hier
De Andere Tijden aflevering met verhalen van ooggetuigen van de atoombom is hier te vinden. 

Credits
  • Gerda Jansen Hendriks

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie:

Meer Andere Tijden