Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
2 juni 1953

Kroning koningin Elizabeth II

Kroning koningin Elizabeth II
Bekijk Video
13 min

Prinses Elizabeth
Bij Elizabeths geboorte lijkt het erg onwaarschijnlijk dat ze ooit koningin zal worden. Haar grootvader George V zit op de troon. Na zijn dood in 1936 wordt hij opgevolgd door de oom van Elizabeth, Eduard VIII. Eduard doet echter snel afstand van de troon, omdat hij anders niet kan trouwen met zijn Amerikaanse verloofde. Elizabeths vader is de volgende in de lijn, en vanaf dat moment gaat hij door het leven als koning George VI.

In 1947 kondigt Elizabeth haar verloving aan met prins Philip. Dit huwelijk is niet zonder controverse: Philip heeft weinig financiële middelen, is niet in Engeland geboren en twee van zijn zussen zijn getrouwd met nazi’s. Het is in het naoorlogse Groot-Brittannië dan ook ondenkbaar dat zij bij de bruiloft aanwezig zullen zijn.

1 augustus 1947

Verloving prinses Elizabeth

Elizabeth verloving still
Bekijk Video
1 min

Een groot rijk
Bij haar kroning wordt Elizabeth niet alleen koningin van het Verenigd Koninkrijk, maar ook van Canada, Australië, en Nieuw-Zeeland. Daarnaast wordt ze hoofd van het Britse Gemenebest en koningin van twaalf onafhankelijke landen, waaronder Jamaica en Barbados. Elizabeth weet dat goede publiciteit belangrijk is voor de samenhang van het enorme rijk, en vertrekt daarom na haar huwelijk op een reis van een halfjaar langs alle landen van het Britse gemenebest.

1 november 1953

Wereldreis Elizabeth

Still wereldreis Elizabeth
Bekijk Video
1 min

Koningin Elizabeth krijgt vier kinderen, van wie Prins Charles haar troonopvolger wordt. Charles zal in 1981 met de dan negentienjarige Diana trouwen, een huwelijk dat belangrijk is voor de publieke opinie over het koninklijk huis.

De monarchie onder druk
Gedurende Elizabeths regeerperiode heeft de monarchie onder druk gestaan en is het Britse Rijk grotendeels uiteengevallen. De onvrede uitte zich niet alleen in protesten, maar zelfs in aanslagen tegen de koninklijke familie. In 1979 kwam Elizabeths oom om bij een terroristische aanslag door de Noord-Ierse IRA, die het niet eens waren met het Britse bestuur in Ierland.

In 1981 wordt er tijdens een parade ter ere van haar verjaardag een pistool op Elizabeth zelf gericht. Het pistool is geladen met losse flodders, maar dat maakt de schrik niet minder. Het jaar daarna slaagt er zelfs een inbreker in om binnen te dringen in de paleiselijke vertrekken van Elizabeth.

Elizabeth het ijskonijn
Jaren later, in 1997, loopt het publieke imago van Elizabeth een deuk op in de gebeurtenissen rondom de dood van de mateloos populaire prinses Diana. Terwijl het land rouwde, duurde het dagen voor Elizabeth met een reactie kwam, en ook de koninklijke vlag werd niet halfstok gehangen. Het zorgde voor het beeld van Elizabeth als ijskonijn.

1 september 1997

Reactie Elizabeth op de dood van Diana

Still Elizabeth toespraak
Bekijk Video
1 min

Een waardige koningin
In de jaren 2000 verzacht het beeld van Elizabeth weer wat. Elizabeth wordt gezien als een toegewijde oma voor haar kleinzoons prins William en prins Harry, en is volgens William een onmisbare steun tijdens de voorbereidingen van zijn huwelijk met Kate Middleton.

Tegenwoordig is de populariteit van Elizabeth en het koningshuis in het algemeen weer wat gestegen. Door de serie 'The Crown' is er hernieuwde aandacht voor het Britse koningshuis en de levens van prins William en zijn vrouw Kate worden dan ook op de voet gevolgd. Elizabeth is met haar regeerperiode van bijna 70 jaar de langst zittende vorst ter wereld op dit moment.

Credits
  • Dorine Maat

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: