Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
1 januari 2011

Andere tijden

Kerstbomenjacht
Bekijk Video
26 min

Het leek in de jaren 80 wel oorlog in Den Haag. Haagse Dennis en Eitje, toentertijd tieners, waren altijd van de partij. Tegen Andere Tijden zeggen ze: "Voor kerstbomen en autobanden of een goede matpartij gebruikten we een sluiproute door het bos. Met 100 tot 120 man slopen we naar Rijswijk om kerstbomen te pikken. Dat ging er af en toe heel hard aan toe. Er werd ook wel eens geschoten.”

Op oudejaarsavond ging de fik in alles wat verzameld was als de grote ontlading. Dennis en Eitje noemen dat met terugwerkende kracht "een samenscholing van gezelligheid". Maar de autoriteiten dachten er anders over.

Niet alleen de huizenhoge vuren waren een doorn in het oog, want na een aantal alcoholische consumpties verplaatste de aandacht zich naar het plunderen van winkels en het molesteren van ramen en winkelpuien. In samenwerking met gemeente en welzijnswerk slaagde de politie erin de ergste excessen in te dammen.

Andere Tijden over gesmolten rolluiken en het uitdelen van rode kaarten. Naast Dennis en Eitje spreekt ook Rien Boogerd, de vader van wielrenner Michael Boogerd, over het verstoppen van kerstbomen in de jaren 50.

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie:

Meer Andere Tijden