Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
5 mei 2015

Andere Tijden

De Bevrijding in iconische beelden
Bekijk Video
40 min

Andere Tijden schetst in een Special, waarin fragmenten van dit magnifieke kleurenmateriaal zijn verwerkt, de Bevrijding van Nederland. Een bevrijding die we op 5 mei vieren maar die met horten en stoten verliep en in feite maanden duurde. Vanaf 12 september 1944, toen de geallieerden het uiterste zuidelijke puntje van Limburg bevrijdden, tot in de herfst van 1945, toen eindelijk de meeste mensen naar huis waren teruggekeerd en het normale leven weer op gang kwam.

In die maanden wisselen blijdschap en wanhoop elkaar af. Een jaar vol contrasten. Na de bevrijdingsfeesten in het Zuiden volgt het wanhopige offensief rond Arnhem. En terwijl kinderen uit Limburg, Brabant en Zeeland naar Engeland gaan om aan te sterken (prachtige kleurenbeelden), begint in de Randstad de hongerwinter een steeds hogere tol te eisen.

Heroïsche beelden van piloten die voedseldroppings uitvoeren staan in schril contrast met de ijzingwekkende opnames van dode lichamen van geëxecuteerde verzetsstrijders in Deventer. De straatfeesten met stralende zaklopende kinderen, de concentratiekampgevangenen die terugkeren, collaborateurs die worden afgevoerd; de montage voert langs alle gebeurtenissen die de Bevrijdingsmaanden in ’44 en ’45 zowel tot een euforisch hoogtepunt als tot een dramatisch dieptepunt hebben gemaakt.

Regie: Hein Hoffmann
Research: Hannah Dogger, Gerard Nijssen

Uitzending: di 5 mei 2015, 21.20 uur, NPO2.

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: