Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
Arjen Lubach tijdens opnames Verborgen verleden
Arjen Lubach tijdens opnames Verborgen verleden © NTR

De hoofdpersonen zijn deze keer:  Herman Finkers, Hanneke Groenteman, Albert Verlinde, Sacha de Boer, Jules Deelder en Arjen Lubach.

De zoektochten in Verborgen verleden leiden altijd weer tot verrassende verhalen en ontnuchterende onthullingen. Soms heel ver terug in het verleden, soms veel dichterbij. Er zijn brave burgers, arme sloebers, avonturiers, welgestelden, criminelen en zelfs staatshoofden onder de voorouders van de hoofdpersonen. Wie van wie afstamt, en wat dat met hen doet, is vanaf zaterdag 18 maart te zien op NPO 2.

Herman Finkers tijdens opnames Verborgen verleden
Herman Finkers tijdens opnames Verborgen verleden © NTR

Herman Finkers

Als cabaretier Herman Finkers aan de zoektocht naar zijn voorouders begint, gaat hij ervan uit dat hij die tocht wel per fiets kan afleggen. Hij vermoedt dat hij vanuit Twente in ieder geval de IJssel niet zal hoeven oversteken. Zijn voorouders zijn immers allemaal echte Tukkers, al generaties lang geworteld in Almelo en directe omgeving.

Voor een deel is dat ook waar, maar wanneer Herman wat dieper in zijn familiegeschiedenis duikt, komt hij toch voor verrassingen te staan en moet hij meer kilometers maken. In ieder geval te veel voor de fiets.

Aan het eind van zijn tocht concludeert Finkers: ‘Er is best heel veel leed voorbij gekomen en daarom vind ik het eigenlijk wel bewonderenswaardig en ook wel verbazingwekkend dat ik uit zo’n vrolijke familie kom.’  De droge humor van Herman Finkers lijkt uit misère geboren.

Uitzending: zaterdag 18 maart 2017 om 20.25 uur op NPO 2.

Hanneke Groenteman en Harmen Snel in het Stadsarchief Amsterdam
Hanneke Groenteman en Harmen Snel in het Stadsarchief Amsterdam © NTR

Hanneke Groenteman

Presentatrice Hanneke Groenteman doet mee aan Verborgen verleden omdat ze graag antwoord wil op een paar heel concrete vragen. Zo had Wim Sonneveld ooit een sketch waarin hij vertelde over het trio The Vegetable Sisters, de zusjes Groenteman, die in de jaren twintig van de vorige eeuw furore maakten met hun gewaagde zang- en dansvoorstellingen. Is er een verwantschap?

Belangrijker is Hanneke’s vraag over haar Joodse wortels. Stamt ze af van Asjkenazische Joden, dus Joden uit Centraal-Europa? Of toch van Sefardische Joden, dus uit Spanje of Portugal? Ze hoopt stiekem op het laatste, want haar hart gaat meer uit naar Zuid-Europa. Maar als Hanneke Groenteman naar het buitenland blijkt te  moeten gaan om meer over haar voorouders te weten te komen, is de eerste halte België. Wel naar het zuiden dus, maar niet echt Zuid-Europa.

Uitzending: zaterdag 25 maart 2017 om 20.25 uur op NPO 2.

Albert Verlinde in archief
Albert Verlinde in archief © NTR

Albert Verlinde

Voor presentator en musicalproducent Albert Verlinde (zonder ‘n’!) is zijn familie vóór zijn grootouders één groot zwart gat. Dat is bij de meeste mensen zo. Albert grijpt de kans om meer over zijn voorouders te weten te komen met beide handen aan. Met hulp van archivarissen en historici uit voor hem onbekende plaatsen blijkt hij zijn voorouders heel ver terug te kunnen vinden. Verlinde verneemt ook waar en wanneer de ‘n’ van zijn achternaam is weggevallen.

Maar de meest verbijsterende verhalen liggen veel dichterbij in de tijd. Albert ontdekt wat zijn vader en grootouders tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Er is thuis nooit over gesproken. Het was te erg.

Uitzending: zaterdag 1 april 2017 om 20.25 uur op NPO 2.

Sacha de Boer en Stuart Allen
Sacha de Boer en Stuart Allen © NTR

Sacha de Boer

De oma van fotografe en voormalig Journaal-presentatrice Sacha de Boer heeft haar een doos met oude familiefoto’s nagelaten. Die roepen bij Sacha allerlei vragen op over haar voorouders. Vooral ook omdat ze al weet dat ze Schotse roots heeft, maar niet weet hoe dat precies zit.

Er gaan wel allerlei geruchten rond in de familie. Zo zouden er via die Schotse verwanten banden zijn met de Schotse adel. Sacha wil dus op zoek naar een familiekasteel. Dan zou een droom uitkomen. Er zouden zelfs bloedlijnen naar het koningshuis zijn, maar dat is echt te onwaarschijnlijk voor woorden.

Uitzending: zaterdag 8 april 2017 om 20.25 uur op NPO 2.

Jules Deelder in museum
Jules Deelder in museum © NTR

Jules Deelder

Dichter en levenskunstenaar Jules Deelder is een geboren en getogen Rotterdammer. Hij is zijn leven lang fan van Sparta en staat bekend als de nachtburgemeester van Rotterdam. Het is de vraag of zijn voorgeslacht ook zo Rotterdams is.

Jules vermoedt van niet. Maar het zou hem niet verbazen als zijn voorouders wel met de zeevaart en visserij te maken hebben gehad. Daarin krijgt Jules gelijk op een manier die hij nooit had kunnen verwachten. Op zijn verre zoektocht lijkt dit citaat van Jules Deelder zelf in ieder geval wel van toepassing:
 
                                                Hoe verder men keek,
                                                Hoe groter het leek

Uitzending: zaterdag 15 april 2017 om 20.25 uur op NPO 2.

Arjen Lubach in het Utrechts Archief
Arjen Lubach in het Utrechts Archief © NTR

Arjen Lubach

Een paar jaar terug stuurde presentator Arjen Lubach een tweet de wereld in waarin hij beweerde van Egyptische farao’s af te stammen. Hij deed vervolgens een poging om officieel tot ‘Farao der Nederlanden’ te worden benoemd, als nationaal symbool naast Koning Willem-Alexander. Die benoeming is niet gelukt , maar hoe zit het met die afstamming?

Dat wil Arjen nu toch wel voor eens en voor altijd uitzoeken. Binnen de familie gaat ook het verhaal dat er via Arjens moeder een verwantschap zou zijn met Graaf Floris V van Holland (1254-1296). Dat zou ook mooi zijn, maar lijkt toch meer een sterk verhaal.

Uitzending: zaterdag 22 april 2017 om 20.25 uur op NPO 2.

Over de serie

Over deze serie
De serie Verborgen verleden is gebaseerd op het Britse format Who do you think you are? en was voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien in 2010. Verborgen verleden wordt geproduceerd door BlazHoffski onder eindredactie van de NTR. Ook wordt gebruik gemaakt van de expertise van CBG | Centrum voor familiegeschiedenis en de Nederlandse archieven en historische centra.

Website
Op Verborgenverleden.nl kunt u tijdens de uitzendperiode meer lezen over de historische thema’s die in de programma’s voorkomen en daar vindt u ook extra beeldmateriaal bij de afleveringen.

Social media
Op Facebook en Twitter (#verborgenverleden) ziet u voorproefjes van de afleveringen, de laatste informatie over de programma’s, reacties van kijkers en nog veel meer!

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: